Kledingcontainer

Enschede onderzoekt de mogelijkheid om een kledingcontainer in de binnenstad te plaatsen voor klanten van Primark.

RTV Oost maakte enige tijd geleden al melding dat Enschede extra prullenbakken in het centrum heeft moeten plaatsen voor de papieren tassen van Primark, omdat klanten van Primark nogal eens hun nieuwe aankopen in steegjes buiten de winkel aantrekken en hun oude kleding weggooien.

Topdrukte bij Primark noopt Enschede tot plaatsing kledingcontainer

Primark Enschede KledingcontainerDe Enschedese wethouder Eelco Eerenberg is blij met de komst van Primark. “Het is een wens om van Enschede de winkelstad van de omgeving te maken en dat is met deze winkel al goed gelukt.”

De gemeente had er geen rekening mee gehouden dat er extra prullenbakken moesten worden geplaatst. Vanwege de drukte bij de paskamers kopen veel bezoekers de kleding zonder te passen.

Dat doen ze buiten. Ze trekken de nieuwe kleding aan en gooien de oude spullen weg, waardoor de bakken sneller vol raken.Bij de gemeente Enschede kwamen veel reacties binnen met betrekking tot deze verspilling. Een en ander is aanleiding voor de gemeente Enschede om in de buurt van Primark Enschede de plaatsing van een kledingcontainer te overwegen.

Bij monde van wethouder Eerenberg laat de gemeente weten: “Doodzonde”, het is natuurlijk nog goede kleding die met betrekkelijk eenvoudige middelen is te hergebruiken.” De kledingcontainer moet er volgens Eerenberg niet één zijn zoals die bij supermarkten staat. “Het is wel midden in het centrum op de drukste plek, dus hij moet wel kwaliteit hebben.” De gemeente overlegt daarover met winkelketen Primark. “Mogelijk kan de kledingcontainer ook in de winkel staan.”

kledingcontaine EnschedeMede door de komst van de Ierse megastore Primark is het aantal bezoekers van de binnenstad in Enschede het afgelopen jaar met bijna 20% gestegen. Ook de horeca ziet een stijging van het aantal bezoekers, soms zelfs tot 40%.

Ook de marktkooplieden merken een toename van het aantal bezoekers, net als lunchrooms en snackbars die broodjes en friet verkopen. Het is een verschijnsel dat in meerdere plaatsen heeft plaatsgevonden na de komst van een Primark vestiging en wordt inmiddels het Primark-effect genoemd.

De winkel met goedkope kleding, schoenen, woonaccessoires en beautyproducten trekt publiek uit de wijde omgeving. In Overijssel is Enschede tot nu toe de enige stad met een Primark, naar verwachting volgt in 2016 een tweede winkel in Zwolle.