Kleine gaatjes in kleding. Hoe komt het?

Kleine gaatjes in kleding. Hoe komt het?

Gaatjes in kledingKleine gaatjes in kleding. Je herkent het vast, we hebben het bijna allemaal wel eens meegemaakt. Je pakt een T-shirt of polo uit de kast, blijken er ineens een paar kleine gaatjes in te zitten. Het kan natuurlijk zijn dat een hongerige mot of het scherpe pinnetje van je riem de oorzaak is – wat veelal de eerste gedachte is – maar in de meeste gevallen ligt er een andere oorzaak ten grondslag van dit vervelende probleem.

Kleine gaatjes in kleding – hoe komt het?Maar als de bovengenoemde voorbeelden niet de oorzaak zijn, hoe komt het dan wel? Het tijdschrift Libelle onderzocht het probleem van de kleine gaatjes in kleding met medewerking van het Textielmuseum. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. De kwaliteit van de draad is de oorzaak van het veel voorkomende probleem. T-shirts en veel polo’s, maar ook zomerjurkjes, worden meestal gemaakt van single jersey, ofwel: stof gebreid met één draad. Als zo’n enkel dun draadje breekt, heb je dus meteen een gaatje in de stof.

Kledingstukken die zijn gebreid met twee draden hebben minder snel last van gaatjes. Echter, omdat dit veel duurder is, kiezen veel kledingfabrikanten ervoor om een enkele draad te gebruiken. De gaatjes ter hoogte van de navel komen vaak wel door een riem of scherpe randjes van bijvoorbeeld een bureau of het aanrecht. Oppassen dus, een extra reden om in de keuken gebruik te maken van een schort!Dat veel mensen last hebben van gaatjes in kleding, bleek overigens enige tijd geleden ook uit een oproep van het tv-programma Radar van Avrotros. Hierop kwamen ontzettend veel reacties binnen van gedupeerde consumenten die hiermee in de praktijk waren geconfronteerd. De door Radar geraadpleegde deskundigen kwamen eveneens tot de conclusie dat de kwaliteit van kleding, onder andere als gevolg van de toenemende fast fashion (snel wisselende collecties), hieraan debet was.