Linnen Broek & Linnen Kleding kopen

De linnen broek is eeuwen oud. We kunnen gerust zeggen dat het de werkkleding was van de mannen die de piramides bouwden.

Als oerproduct van alle natuurlijke vezels is linnen kleding altijd in het modebeeld gebleven. Ook vandaag de dag heeft elke kledingwinkel wel een aantal items van linnen in het assortiment. Op primarkfans.nl geven we enkele tips met betrekking tot het dragen van linnen shirts, broeken en meer.

linnen broek herenLees hier verder en leer alles over de vele letterlijke en figuurlijke rimpels in linnen kleding.

Het eerste wat je moet te weten over linnen is dat kleding van dit materiaal meestal casual gedragen wordt en dat linnen heel gemakkelijk kreukt. De stof wordt niet alleen gebruikt voor linnen broeken, het leent zich ook goed voor andere kleding.

Linnen Shirts

Korte mouwen: De meeste linnen shirts met korte mouwen hangen een beetje losser dan hun tegenhangers van katoen, meestal kun je deze het beste een maatje kleiner (online) kopen. Je kunt linnen shirts met korte mouwen vinden in een scala aan winkels waaronder de goedkope kledingwinkel Primark. Maar ook bekende merken zoals Old Navy en Polo Ralph Lauren verkopen linnen shirts en broeken.

Lange mouw: Linnen shirts met lange mouwen zijn er in twee varianten – casual en chic. Terwijl de meeste linnen kledingstukken bij voorkeur casual gedragen worden is een linnen slimfit overhemd van Ralph Lauren ook chic te dragen.

Linnen broek

Linnen broeken zijn er in twee primaire varianten: modellen met een boord en modellen met een koord. Een linnen broek met een boord ziet er net zo uit als elke andere broek, al zijn ze vaak in lichtere, meer opzichtige (zomerse) kleuren te koop.

Een koord linnen broek (heren) lijkt hetzelfde als modellen met een boord, maar met dit verschil dat deze linnen primark broek ( heren of dames) over een eenvoudig, ingenaaid trekkoord in de band beschikt om hem vast te maken, waardoor het comfort wordt verhoogd. Dit type linnen broek voor zowel mannen als vrouwen is sinds het einde van de jaren negentig erg populairdoor de quasi-casual look die het in de zomer zo goed doet.

Het dragen van linnen kleding

Een linnen broek, shirt, overhemd of colbert wordt het vaakst gedragen tijdens zomers weer weer of tijdens een zonnige vakantie. De meeste mensen dragen een linnen broek meestal in het voorjaar en tijdens de zomer. De grote vraag voor velen blijft: “Waarmee combineer ik mijn linnen broek?”

Combineren van linnen kleding

Linnen kleding combineer je het best met andere natuurlijke stoffen zoals zijde, wol of katoen. Linnen shirts met korte mouwen gaan goed samen met een loszittende jeans of een linnen broek. Linnen overhemden met lange mouwen combineren mooi met een regular fit jeans.

Een linnen broek combineert goed met katoenen shirts, polo’s of zomerse truien in felle, complementaire kleuren. Een basisregel voor linnen kleding: gekleurde linnen shirts kun je het best combineren met wit, grijs of beige linnen broeken. Licht gekleurde linnen shirts in wit of bijvoorbeeld lichtblauw passen het best bij een gekleurde, grijs of beige linnen heren broek.

Linnen blazers combineer je het best met een jeans of een wollen of linnen broek van een contrasterende kleur. Als het gaat om shirts bij linnen blazers zal een button-down overhemd, polo  of T-shirt in een gedempte kleur er goed uitzien.

Linnen pakken en blazers

linnen kledingVermijd het dragen van een linnen pak  of blazer tijdens je werk op kantoor. Je linnen kleding zal er na een dag op kantoor vreselijk uitzien. Ik heb de vaste overtuiging om linnen kleding slechts te dragen tijdens zomerse (vrije) dagen of bij speciale evenementen, zoals een outdoor bruiloft of een zomers (bbq)feest. Sommige mode experts beweren zelfs dat linnen kleding alleen mag worden gedragen tijdens de vakantie.

Bij het combineren van je linnen pak kun je het beste op safe spelen door te kiezen voor een katoenen, zijde of linnen overhemd met lange mouwen in een kleur die het minst contrasteert met de kleur van je linnen pak, broek en blazer. Met felgekleurde shirts bij een wit of beige linnen pak trek je de nodige aandacht, terwijl gedempte kleuren vaak een winnende combinatie zijn.

Stropdassen zijn niet nodig in combinatie met een linnen pak, maar als je er een wil dragen kies dan een zomerse variant. Welke schoenen passen beste onder een linnen broek. Canvas “sneakers” en sandalen zijn een geaccepteerd schoeisel bij het dragen van een linnen broek of linnen pak.

Eigenschappen linnen kleding

Linnen bestaat uit lange vezels uit de stengel van de vlasplant. Deze natuurlijke “garens” voeren vocht snel weg van de huid en zorgen voor een luchtig gevoel bij het dragen. Het nadeel van linnen is echter dat de vezels zeer stijf zijn. Zodra ze buigen blijven ze gebogen en het resultaat is dat kreuken het kenmerk is van linnen kleding. Nog frustrerender is dat hoe meer je zweet, hoe meer de linnen stof kreukt.

Wassen van linnen kleding

Een linnen broek, overhemd of shirt kan gewassen worden in de machine, maar beslist niet hoger dan 40 graden. De voorkeur gaat uit om linnen met de hand te wassen. Herhaald wassen maakt linnen zacht, waardoor uiteindelijk het kreuken vermindert. Een goede tip: laat je linnen kleding reinigen bij de stomerij zodat deze er fris en nieuw uitziet. En net zoals met de meeste kleding is het belangrijk om de (was)etiketten te lezen voor je de kleding de 1e maal wast.

Als het gaat om vlekken in linnen kleding gaat is de behandeling afhankelijk van de bron van de vlek. Algemeen is het het beste om de vlek direct te deppen met koud water of het kledingstuk in een handwarm sopje te zetten. Het inwrijven van de vlek met witte azijn of de vlek bestrooien met talkpoeder, terwijl de kleding een nacht lang plat neergelegd wordt, heeft zich ook bewezen om vlekken in (linnen) kleding te verwijderen.

Zodra je je linnen kleding hebt gewassen kun je deze eventueel strijken.

Drogen en strijken van linnen kleding

linnen broek primarkLinnen kleding mag nooit in de droger. Het beste is om linnen kleding door de lucht te laten drogen of door het plat neer leggen op een handdoek.

Als je linnen wilt strijken doe dat dan op een hoge temperatuur, terwijl het kledingstuk nog vochtig is. Het vocht voorkomt het verbranden van de linnen stof; de stof droogt namelijk vrij snel. Strijk eerst de binnenzijde om de kreukels te verwijderen en strijk vervolgens de buitenkant om een mooie glans te creëren.Een mooi linnen pak, een paar linnen shirts en een paar linnen broeken zorgen ervoor dat je een prachtige zomergarderobe hebt. Vergeet niet om alle linnen kledingstukken op de juiste manier te wassen, drogen en te strijken. Ik zal het niet ontkennen: het dragen van linnen vergt een zekere inspanning, maar is net als kreuken allemaal onderdeel van de charme van linnen kleding.